Vi skal lage oss en ny jul

Det er ikke alltid julen kan være som den alltid har vært. Kanskje du har opplevd å miste viktige personer i løpet av året, eller i noen av de siste årene? I 2011 opplevde vår familie akkurat det, for den sommeren mistet vi gutten vår. Vi levde med kreft tett på livet, og vår kjære Thomas døde bare 15 år gammel. Dette bildet er fra julen 2008 før han ble syk.

Så satt vi igjen der da, mor, far og tre barn, og skulle fortsette livet. Vi visste at det måtte bli annerledes, for hvordan skulle vi leve livene våre videre uten Thomas? Hvordan ville for eksempel jul og nyttår bli? Det var jo både hans, og vår beste tid på året! Uten å vite hvordan vi skulle få det til, sa jeg til minste gutten og jentene våre som da var 8, 13 og 17 år; «Vi skal lage oss en ny jul….»

Akkurat det vi gjorde den første julaften, ble ikke så veldig annerledes enn tidligere år. Vi spiste pinnekjøtt, hadde gode desserter, åpnet pakker, og hadde familiebesøk. Det ble litt savn og noen tårer – samtidig som vi også hadde det godt sammen.

Det er et ordtak som sier: «Har mor det bra, har alle det bra», – eller som jeg velger å si, – i alle fall mye bedre. Jeg visste at det var viktig å ta vare på meg selv, for å kunne ta vare på de andre. Og da livet gikk så ubeskrivelig mye i mot, ble jeg nødt til å gjøre ting som gjorde dagene lettere å leve. For meg, som i utgangspunktet elsker å hekle, ble stundene med heklingen enda viktigere lyspunkt. De ble min terapi.

Spesielt opp mot jul lagde jeg litt ny pynt, år for år. De heklede julekulene, hjertene – de ble små, fine markeringer om at enda et år har gått – at vi har levd enda et år uten.

Nå skriver vi 2019, og vi går 8. julen i møte, uten Thomas. Jeg skal innrømme at den første julen var spesiell og trist, – men det er lenge siden. Julen vår er blitt ny, og vi har overlevd – alle sammen. Jeg vet at hekling og annet håndarbeide i seg selv ikke løser noen ting – men at det hjelper, det er sikkert og visst. Heklingen har hjulpet meg til å fungere som mamma, gjennom vanskelige tider, og til å kose meg ekstra i gode tider. Begge deler.

Først og fremst for min egen del, har jeg samlet akkurat disse oppskriftene i det første juleheftet mitt. De fortjener den oppmerksomheten!

Håper du også vil like dette første e-heftet i juleserien min, og at oppskriftene vil gjøre deg like godt som de gjorde meg å lage dem. Se bilder og mer info om Julehefte nr 1, klikk her, eller på bildet.

God høstklem fra Mona