Hekle en sykkel!

Del 4 av 5:  Skjermene, lykten og resten av rammen

Her viser jeg deg hvordan mønsteret til skjermene og resten av rammen hekles. Hvordan feste til skjermene får du også svar på!

Mønsteret:

Mønsteret som brukes i denne delen av sykkeldekoren, er slik at den lett kan tilpasses ulike tykkelser på sykkelen. Delen på bildet skal festes på styret, og skal dermed legges rundt metallstangen og syes fast. Delene som skal festes til de flate delene på skjermene får i tillegg en bølgekant rundt.

Oppskriften:

Dette er kun en grunnoppskrift, og individuelle tilpasninger må påregnes hvis du hekler til din sykkel.

Legg opp 12/14/16/18/20 lm, alt etter hvor bredt du trenger. Lag en liten hekleprøve og se hva som passer til de forskjellige stedene på din sykkel.

Rad 1
Hekle 1 fm i 2. lm fra heklepinnen, hekle videre 1 fm i hver lm ut raden, snu.

Rad 2:
1 lm, hekle 1 fm i hver fm ut raden, snu.

Rad 3:
1 lm, hekle (1 fm, 3 lm, 1 fm) i 1. fm, *hopp over 1 fm, hekle (1 fm, 3 lm, 1 fm) i neste fm*, gjenta fra * – * ut raden, snu.

Rad 4:
1 kjm i 1. lm-bue, hekle 1 lm, (1 fm, 3 lm, 1 fm) i samme lm-bue, hekle videre (1 fm, 3 lm, 1 fm) i hver lm-bue ut raden, snu.

Gjenta rad 4 til ønsket lengde.

Avslutt arbeidet med disse to radene:

Rad 1:
1kjm i 1. lm-bue, hekle 2 fm i hver lm-bue ut raden, snu.

Rad 2:
1 lm, hekle 1 fm i hver fm ut raden.

Heklede deler til skjermer:

Dette er noen av delene til skjermene. De hekles med 10 loops, og det legges derfor opp 20 lm i starten på disse. Det innfelte hullet i nederste remse er tilpasset baklykten til min sykkel. Avrundingene i noen av endene får du til ved å felle bort en lm-bue i hver side. Delene syes fast i snoren som er festet til skjermene.

Her er grunnoppskriften brukt, og i tillegg er det heklet en bølgekant, slik:

Bølgekant:

Fest garnet med 1 kjm i hjørnet ved en langside, hekle (1 fm, 3 lm, 1 st) i samme punkt, hopp over 1 lm-bue, hekle (1 fm, 3 lm, 1 st) i neste lm-bue, fortsett slik rundt hele, eller så langt du trenger.

Festemateriell:

Der de heklede delene ikke kan festes til sykkelen ved å legge dem rundt og sy fast, må andre løsninger til. Som for eksempel skjermene. Jeg har valgt å bruke små metallclips og en lang heklet snor for å løse den utfordringen. Slike små clips får du kjøpt i bokbutikker som selger kontormateriell.

Slik festes snoren og clips’ene:

Snoren legges noe stramt rundt skjermkanten, og festes med clips’ene jevnt fordelt.

Knip av:

Håndtakene på clip’sene knipes av. På forhjulet knipes begge håndatkene på hver clips av. Men på bakhjulet beholdes den ytterste på. Det er fordi det er i den vi kommer til å feste Kjolenettet, som vi skal hekle i del 5 i denne serien.

De ferdigheklede remsene:

Her er remsen sydd på skjermen, og på gaffelen.

Delene syes på sykkelen. Her er det styret i prosessen:

Den søte lykten:

Dette er den delen som skal festes på lykten. Du hekler 3 trekanter, syr eller hekler dem sammen. Langs kanten hekles dobbeltstaver:

Rad 1:
Feste garnet med 1 kjm i første fm, hekle 3 lm, *2 dst i neste fm, 1 dst i neste fm*. gjenta fra * – * ut raden. Avslutt.

Rad 2:
Start på nytt på samme side som rad 1. Feste garnet i den øverste lm med 1 kjm, hekle 3 lm, videre hekles 1 dst i hver dst ut raden. Avslutt.

Rad 3:
Start på nytt på samme side som rad 2. Feste garnet med 1 km i øverste lm, hekle (1 fm, 3 lm, 1 st) i samme lm, hopp over 2 dst, *hekle (1 fm, 3 lm, 1 st) i neste dst, hopp over 2 dst*, gjenta fra * – * ut raden. Avslutt med 1 fm i siste dst.

Legg hekleriet over lykten og sy sammen på undersiden. Hvis du har annerledes lykt enn på min sykkel må du tilpasse.

Træ et hvitt silkebånd gjennom hullemønsteret i trekantene der de er bredest. Dvs. nærmest dobbeltstavenes første rad. Knyt en pen sløyfe. Dette båndet er med og holder på plass trekket til lykten.

En liten filmomvisning på sykkelen: